duminică, 14 aprilie 2013

         Cele 3 animale cele mai rapid din lume sunt:
-mediul aerian: SOIMUL PELEGRIN 
         Cu o viteza de 321 km/h in picaj, aceasta pasare este campion absolut. Nici in zbor orizontal soimul peregrin nu se lasa mai prejos, putand atinge viteze de 171 km/h in conditii de vreme favorabila.
Pasarea, care o vreme a fost pe cale de disparitie, poate fi gasita pe orice continent, cu exceptia Anctarcticii, intr-un numar de 19 subspecii. 
Femelele au dimensiuni semnificativ mai mari comparativ cu masculii. In dieta soimului peregrin intra in general alte pasari de dimensiuni medii, insa ocazional vaneaza si mici mamifere, reptile si chiar insecte.

-mediul terestru: GHEPARDUL
         Ghepardul este cel mai rapid animal terestru. Poate atinge viteze de pana la 120 km/h, dar numai pe distante scurte (de maxim 450 m) si in linie, deoarece sistemul sau circulator se supraincalzeste, putandu-i cauza moartea. De asemenea, poate accelera de la 0 la 103 km/h in numai 3 secunde. Baietii de la Ferrari cred ca sunt foarte invidiosi! Ghepardului ii lipsesc insa capacitatea de a se catara, comuna la feline, si forta (este o felina de prada relativ usaora, ce poate atinge maxim 65 kg).
Exista circa 6 subspecii de ghepard, care traiesc in Africa si in Sud-Estul Asiei. O mica populatie, de aproximativ 50 de exemplare, traieste in Iran.

-mediul acvatic: PESTELE CU VELA (SAILFISH)
         Poate atinge in mediul sau, apa, viteze aproape la fel de mari ca ghepardul, de pana la 110 km/h. Nu are insa acceleratia cestuia. Ajunge la greutati maxime de 90 kg si traieste in zone ale oceanelor Atlantic, Pacific si Indian.
Pestele cu vela este cunoscut pentru acrobatiile sale aeriene.
Isi poate transforma rapid corpul intr-o culoare albastru deschis pentru a-si deruta prada sau pentru a-si semnala intentiile catre alti membri ai speciei sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu